.

 

.

 

.

De Dominicaanse Republiek

Het land is door het tropische klimaat en de hagelwitte zandstranden met wuivende palmbomen een populaire vakantie bestemming. Het is er heerlijk om te relaxen op het strand maar een actieve vakantie is hier ook goed mogelijk.

Ligging.

De Dominicaanse Republiek vormt samen met Haïti het eiland Hispaniola in de Caribische zee. De Dominicaanse Republiek vormt ongveer 2/3 deel van het eiland in het oosten en midden. Hispaniola ligt ten noordwesten van Cuba en ten oosten van Puerto Rico. De oppervlakte is ongeveer 2 maal Nederland.

Historie & Bevolking

De geschiedenis van het eiland begint al voor onze jaartelling. De eerste bewoners van het eiland waren de Siboney indianen. Rond het begin van de jaartelling werden zij verdreven door de Taíno indianen die van Puerto Rico kwamen. Het eiland werd in 1492 ontdekt door Christoffel Columbus, die het de naam La Isla de Espanola gaf. Deze naam zou later evolueren tot Hispaniola. Door de ziektes die de Europeanen met zich meebrachten en het werken als slaaf in de goudwinning zijn de oorspronkelijke bewoners van het eiland uitgestorven. De Spanjaarden brachten slaven naar het eiland om op de plantages te werken. In de eeuwen die volgden groeide de stad Santo Domingo uit tot een belangrijke handelspost in dit deel van de Caraïben. De Fransen probeerden via het westelijke deel van het eiland de macht op Hispaniola in handen te krijgen. Een slavenopstand aan het einde van de achttiende eeuw zorge er voor dat dit deel van het eiland zich afscheidde. En zo ontstond het land Haïti. Het oostelijke deel van het eiland bleef onder Spaans bestuur. Maar na verschillende opstanden en oorlogen werd de Dominicaanse Republiek eindelijk zelfstandig. De Dominicaanse Republiek kent vier perioden van onafhankelijkheid. De eerste in 1821 een kortstondige onafhankelijkheid van de Republiek Santo Domingo. In het jaar 1844 de tweede en officiële onafhankelijkheid van de Dominicaanse Republiek. De derde was in 1865 na een periode als Spaanse provincie. De vierde was in 1924 na een invasie van de VS in verband met het Panama kanaal. Op 27 februari wordt de onafhankelijkheid gevierd en dit is een nationale feestdag. Na 1502 brachten de Fransen en Spanjaarden Afrikaanse slaven naar het eiland. In die tijd vonden er veel gemengde huwelijken plaats. Daarom heeft de bevolking van de Dominicaanse Republiek, veelal gemengd bloed. Het inwoners aantal in de Dominicaanse Republiek is thans ongeveer 11 miljoen.

De-Dominicaanse-Republiek-1-600x338

Architectuur

De architectuur in de Dominicaanse Republiek is een mix van verschillende culturen. De invloed van de Europese kolonisten is herkenbaar in het hele land. Gekenmerkt door sierlijke ontwerpen en barok structuren. De koloniale hoofdstad Santo Domingo staat op de wereld erfgoedlijst van Unesco. In het oude centrum van de stad zíjn verschillende prachtige bouwwerken te vinden, zoals het paleis van Diego Columbus, Fortaleza Ozama, het Columbus lighthouse en de kathedraal van Santo Domingo uit l6de eeuw. Het oude centrum van de stad is bekent als Zona Colonial. Met de stadstour Santo Domingo krijg je een goede indruk van de bezienswaardigheden in dit stadsdeel.

Natuur.

Het landschap is zeer veelzijdig van tropisch regenwoud, bergstreken tot woestijnachtige gebieden. De belangrijkste bergketen is de Cordillera Central, die het land in tweeën splitst.
Hier ligt ook de hoogste berg Pico Duarte met als hoogste punt 3175 meter. Ook de Damajaqua Cascades zijn een bezienswaardigheid. Deze 27 watervallen bevinden zich in de buurt van Puerto Plata. De Dominicaanse Republiek heeft ook een spectaculaire natuur met zo'n 130 beschermde natuurgebieden waarvan er 31 als nationaal park zijn bestempeld. Eén van de mooiste nationale parken is Parque Nacional Del Este hier komen o.a. zeekoeien, dolfijnen en zeeschildpadden voor.
Maar er is nog zoveel meer te zien en te beleven in de Dominicaanse Republiek. Bezoek tussen eind januari en begin maart Samana en aanschouw de walvissen die naar deze baai komen om hun jongen te baren, of ga naar Ocean World aan de noordkust om te zwemmen met dolfijnen. Wij willen vakantiegangers dan ook aanmoedigen om het resort eens te verlaten. Met onze excursie Ontdek Lago Enriquillo kun je kennis maken met het authentieke binnenland. De bevolking is vriendelijk en behulpzaam.

De-Dominicaanse-Republiek-3-600x338

Klimaat

De Dominicaanse Republiek heeft het grootste deel een tropisch savanneklimaat. Overdag is de temperatuur tussen de 28 en 33 graden Celsius. Het eiland ligt in een orkaan gevoelige omgeving. De meeste orkanen trekken langs het eiland. Het is lang geleden dat een orkaan echt recht over het eiland getrokken is en heel veel schade heeft aangericht. Het orkaan- en regenseizoen loopt van juni tot en met september. December en januari zijn de twee koelste maanden met gemiddelde minimum temparaturen van 20 graden Celsius.

Hotels.

In de Dominicaanse Republiek bevinden de luxe hotels met de All-inclusive formule zich langs de prachtige stranden. De stranden aan de noordkust zijn goudgeel bij onder andere Puerto Plata, Sosua en Cabarete en de hagelwitte stranden van de oostkust bij onder andere Barvaro en Punta Cana. Maar de Dominicaanse Republiek is zoveel dan alleen de luxe hotels.

Cultuur.

Maak kennis met de relaxte sfeer en gastvrijheid en geniet van de bachata en merengue muziek. Laat je heupen bewegen op de zwoele merengue beats van de Dominicaanse Republiek. Inwoners van de Caraïben weten als de beste hoe je een feestje moet bouwen. Bovendien zijn de lekkere drankjes vaak niet duur. Probeer ook eens de authentieke Dominicaanse gerechten in een eenvoudig eethuisje. De Dominicanen noemen dit een comedor het eten is hier smakelijk en voordelig.

Met de rondreizen die wij aanbieden, kun je dit alles zelf beleven.

De-Dominicaanse-Republiek-2-600x338